Oczyszczanie wątroby w 5 krokach

Oczyszczanie wątroby w 5 krokach

Wątroba to nasz największy organ wewnętrzny. Jednym z najważniejszych jej zadań jest oczyszczanie organizmu z toksyn oraz produkcja żółci niezbędnej do trawienia tłuszczy. Wątroba ma również wpływ na gospodarkę hormonalną oraz metabolizm witamin i minerałów. Oprócz tego magazynuje glikogen, białka, tłuszcze, żelazo, metabolizuje alkohol i leki, reguluje równowagę kwasowo-zasadową. Nasze samopoczucie w znacznej mierze zależy od jej kondycji, dlatego warto przeprowadzić oczyszczanie wątroby.

Czynniki, które zaburzają pracę wątroby, to m.in.:

  • niski poziom potasu,
  • nadużywanie ciężkiego alkoholu,
  • narażenie na niektóre chemikalia przemysłowe i toksyny środowiskowe,
  • otyłość,
  • dieta bogata w żywność przetworzoną,
  • wysoki poziom trójglicerydów we krwi,
  • leki,
  • infekcje wirusowe,
  • choroby autoimmunologiczne.

Objawy nieprawidłowo funkcjonującej wątroby to:

  • zaparcia,
  • wzdęcia i gazy,
  • zażółcona skóra i okolice oczu,
  • trudności w schudnięciu,
  • wysokie ciśnienie krwi,
  • zmienność nastrojów, niepokój, depresja lub euforia,
  • ciemny mocz,
  • trądzik różowaty,
  • chroniczne zmęczenie,
  • nadmierne pocenie,
  • słaby apetyt.

Na szczęście można poprawić funkcjonowanie wątroby naturalnymi metodami. Proces oczyszczania powinien trwać od 3 tygodni do 3 miesięcy, w zależności od stanu, w jakim jest wątroba. Skąd będziesz wiedział ile czasu na oczyszczanie potrzebujesz? To proste. Organizm sam da Ci wyraźne znaki w postaci lepszego samopoczucia, ładniejszej cery, spadku wagi i wzrostu energii. Poniżej plan na oczyszczanie wątroby w 5 krokach.

Krok 1 – usuń toksyny z diety

To jest absolutna podstawa. Utwardzone oleje roślinne, cukier rafinowany czy konserwanty z pewnością nie służą nie tylko wątrobie, ale i całemu organizmowi. Co możesz usunąć z diety – usuń, czego nie możesz, bo jest wszędzie – ogranicz. Dlatego postaw na:

  • Samodzielne przygotowywanie posiłków – oczywiście dużo łatwiej i szybciej jest kupić gotowy obiad w supermarkecie, który wystarczy odgrzać w mikrofalówce. Niestety na dłuższą metę zdrowiu to się nie przysłuży. Dlatego postaraj się ograniczyć gotowce do minimum i samodzielnie sporządzaj posiłki.
  • Dobrej jakości produkty – w dzisiejszych czasach nawet żywność eko nie zawsze jest eko. Musielibyśmy na własnym kawałku ziemi uprawiać warzywa i hodować kury, żeby mieć pewność co jemy. Mimo wszystko warto rozejrzeć się po różnych sklepach i poszukać lepszych źródeł żywności.
  • Odpowiednie warzywa i owoce – dobrze wątrobie zrobią kapusta, sałata, kalafior, brokuły, brukselka, buraki, seler i owoce cytrusowych, szczególnie grejpfruty, które prawdopodobnie dzięki naringinie (badana jest jej rola) wspomagają pracę wątroby. Przypuszcza się, że substancja ta może usprawniać procesy detoksykacji. Uważaj jednak na grejpfruty, gdy zażywasz leki, ponieważ mogą pojawić się groźne dla zdrowia interakcje.

Krok 2 – pij świeżo wyciskane soki warzywne

Przy dolegliwościach wątrobowych może okazać się niemożliwe spożywanie surowych warzyw i owoców w całości, ponieważ mogą pojawić się bóle, wzdęcia i niestrawności. Inaczej sprawa ma się z sokami – są łatwiej trawione i wchłaniane. Samodzielnie przygotowane soki to jeden z najważniejszych elementów oczyszczania wątroby. W tym celu wykorzystaj kapustę, kalafior, rzepę, sałatę, seler, ogórka, buraki. Włącz też sok z marchwi – beta karoten przekształca się w wątrobie w witaminę A, dzięki czemu nie tylko pomaga wypłukać toksyny z organizmu, ale jednocześnie obniżyć zawartość tłuszczu w wątrobie.

Pamiętaj, aby nie używać sokowirówki, tylko wyciskarki. Sok uzyskany z użyciem sokowirówki ma niższą wartość odżywczą, ponieważ pod wpływem szybkich obrotów ostrzy wytwarzane jest ciepło, które niszczy witaminy oraz enzymy. W wolnoobrotowej wyciskarce nie ma tego problemu. Soki pij na czczo oraz w ciągu dnia między posiłkami.

Krok 3 – wprowadź do diety naturalne źródło potasu

Czy spożywasz dziennie zalecane 4700 mg potasu? Jest to trzeci w kolejności najważniejszy pierwiastek (po wapniu i fosforze). Żywność bogata w potas pomaga obniżyć skurczowe ciśnienie krwi, obniża poziom trójglicerydów, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, a także (oczywiście!) pomaga oczyścić wątrobę.

Najlepsze źródła potasu to:

  • morele suszone – 1666 mg,
  • fasola biała, nasiona suche – 1188 mg,
  • figi suszone – 938 mg,
  • migdały – 778 mg,
  • natka pietruszki – 695 mg,
  • awokado – 600 mg,
  • jarmuż – 530 mg,
  • ziemniaki – 443 mg,
  • banany – 395 mg,
  • melon – 382 mg
  • seler – 320 mg,
  • kiwi – 290 mg,
  • pomidory – 282 mg.

Krok 4 – zastosuj zioła wspomagające pracę wątroby

W detoksykacji wątroby świetnie sprawdzają się:

  • Korzeń mniszka – wykazuje działanie żółciopędne i moczopędne, pobudza wydzielanie soku żołądkowego oraz obniża poziom cukru we krwi. Korzenie i kwiaty mniszka stosuje się w postępującej marskości wątroby, w uszkodzeniach spowodowanych substancjami toksycznymi i antybiotykami oraz w chorobach dróg żółciowych. Ze względu na ww. działanie mniszek znajduje również zastosowanie w niewydolności nerek, nadkwasocie żołądka i początkach cukrzycy.
  • Ostropest plamisty – łagodnie zwiększa wydzielanie żółci, odtruwa wątrobę i chroni przed wnikaniem do jej komórek wszelkich toksyn, wpływa korzystnie przy leczeniu marskości wątroby. Zalecany jest osobom przyjmującym leki syntetyczne, np. niesteroidowe leki przeciwzapalne. Pamiętaj jednak, że ostropest wchodzi w interakcje z niektórymi lekami.
  • Karczoch – ma działanie żółciopędne oraz chroni komórki wątroby przed uszkodzeniem przez toksyny różnego pochodzenia. Usprawniając pracę wątroby sprawia, że szybciej się ona pozbywa szkodliwych metabolitów i toksyn. Karczoch polecany jest również w zapobieganiu marskości wątroby oraz po chirurgicznym usunięciu woreczka żółciowego.

Wątrobie służą również kłącze kurkumy (ostryż), kocanka oraz glistnik jaskółcze ziele.

Poniżej kilka sprawdzonych receptur na oczyszczanie wątroby z wykorzystaniem mniszka lekarskiego, ostropestu i karczocha.

I. Odwar z korzenia mniszka lekarskiego

15 g rozdrobnionego korzenia mniszka zalej 600 ml letniej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Odstaw na 5 minut, następnie odcedź. Podziel płyn na 3 równe części i wypij w ciągu dnia, np. rano, w południe i po południu.

II. Zmielone nasiona ostropestu

Wysuszone nasiona ostropestu dokładnie zmiel w młynku do kawy. Nie rób jednak dużego zapasu, ponieważ niektóre związki lecznicze mogą się utleniać (nawet podczas przechowywania w szczelnym pojemniku). Zażywaj po 1-2 łyżeczki proszku z nasion ostropestu popijając go przegotowaną wodę. Stosuj 2-3 razy dziennie. Kurację przeprowadź przez 4 tygodnie. Później również możesz dodawać zmielony ostropest do jedzenia. Praktykowane jest dodawanie proszku np. do zupy czy sałatki.

Uwaga! W przypadku silnego zatoksycznienia przyjmowanie samych zmielonych nasion może okazać się niewystarczające, aby osiągnąć zamierzony efekt terapeutyczny. W takim przypadku zalecana jest kuracja gotowymi preparatami leczniczymi, które zawierają standaryzowany wyciąg z nasion w odpowiedniej dawce, np. 70 mg. Preparaty takie można kupić w aptece, sklepach zielarskich lub sklepach z suplementami. Zażywa się je regularnie 3 razy dziennie, zazwyczaj po jedzeniu. Czas kuracji powinien wynosić co najmniej 8 tygodni. Oczywiście w poważniejszych przypadkach należy udać się do lekarza.

III. Mikstura z karczocha i cytryny

Do 1 szklanki letniej, przegotowanej wody dodaj 50 ml soku z karczocha (dostępny w sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością) oraz 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny bądź grejpfruta. Pij 20 min przed posiłkiem 3 razy dziennie. W trakcie kuracji zalecane są posiłki lekkostrawne. Kurację zastosuj przez 5 tygodni, następnie zrób 2 tygodnie przerwy i powtórz ją przez kolejne 5 tygodni.

Uwaga! Zamiast czystego soku z karczocha, można zastosować alkoholowy wyciąg z ziela tej rośliny o nazwie Cynacholin (dostępny w aptece). Wtedy dawka do jednorazowego przygotowania specyfiku wynosi 2,5-3 ml.

Pamiętaj, że zioła to naturalne leki, które nieumiejętnie stosowane mogą zaszkodzić. Dlatego zawsze należy skonsultować się z lekarzem, farmaceutą bądź fitoterapeutą.

Krok 5 – rozważ lewatywy z kawy

Wlewanie przez odbyt płynu do jelita raczej nikomu dobrze się nie kojarzy, jednak warto spojrzeć na ten zabieg przychylniejszym okiem. Szczególnie wtedy, gdy wlew wykonywany jest z… kawy.

Lewatywy z kawy zalecane są nie tylko w terapii Gersona (naturalna metoda zwalczania raka), ale również w kuracjach oczyszczających wątrobę. Oprócz tego lewatywy z kawy pomagają w zaparciach i redukują zmęczenie. Podczas wlewu kawa zostaje zatrzymana w jelicie, co umożliwia przejście płynu przez ścianę jelita do wątroby. Ma to działanie pobudzające, które zwiększa przepływ żółci pomagając tym samym usprawnić działanie zarówno pęcherzyka żółciowego, jak i wątroby. To z kolei pobudza produkcję glutationu, który pomaga usunąć z organizmu nagromadzone toksyny.

Aby przygotować lewatywę z kawy, zalej 2 łyżki organicznej (to ważne!) mielonej kawy trzema szklankami przefiltrowanej lub destylowanej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedź mieszaninę przez gazę, najlepiej do szklanego pojemnika. Do wykonania zabiegu wykorzystaj zestaw do lewatywy. Postaraj się zatrzymać w sobie płyn przez 10-15 minut, a następnie udaj się do toalety. Bardzo ważne jest, aby mieszanina miała temperaturę ciała.

Jednodniowa kuracja oczyszczająca wątrobę

Jeżeli powyższe kroki są dla Ciebie zbyt wymagające i wiesz, że przy Twoim braku dyscypliny nic z tego nie będzie, spróbuj od czasu do czasu dać wątrobie choć jeden dzień na odtrucie. Kuracja opiera się na piciu soków, wody i herbatki ziołowej. Do sporządzenia soków przygotuj poniższe produkty:

  • 600 g ekologicznych jabłek,
  • 600 g ekologicznej marchwi,
  • 600 g ekologicznych buraków.

Soki pij zaraz po wyciśnięciu. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  1. Wypij na czczo 1 szklankę wody z dodatkiem soku z połowy cytryny.
  2. Na śniadanie wypij sok z jabłek.
  3. Na obiad wypij sok z buraków.
  4. Na kolację wypij sok z marchwi.
  5. Oprócz soków wypij w ciągu dnia 2 litry niegazowanej wody wysoko zmineralizowanej, bogatej w potas i magnez.
  6. 3 razy dziennie wypij herbatkę wątrobową według poniższego przepisu:
  • 1 łyżeczka ziela krwawnika,
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
  • 1 łyżeczka liści mięty pieprzowej,
  • 1 łyżeczka korzenia lukrecji,
  • 1 łyżeczka liści karczocha.

Wszystkie składniki utłucz w moździerzu. 1 łyżkę mieszanki zalej 200 ml wrzącej wody i parz pod przykryciem 15 minut. Odcedź i pij ciepły płyn.

Opracowano na podstawie:

1. „Oczyszczanie organizmu. 7-dniowy program detoksykacji”, Niezależne Wydawnictwo Informacyjne, dodatek do miesięcznika „Rośliny i zdrowie. Twoja naturalna apteka”
2. Gumowska I., Ziółka i my, Wydawnictwo PTTK „Kraj”, Warszawa 1983
3. Nowak Z.T., Zioła, które podbiły medycynę, Wydawnictwo AA, Kraków 2015
4. X Franciszkańska Konferencja Zielarsko-Farmaceutyczna 4 czerwca 2016 rok, Profilaktyka i terapia ziołami chorób przewodu pokarmowego, redakcja naukowa o. dr Marcelin Jan Pietryja ofm, Katowice 2016
5. https://draxe.com/liver-cleanse