Nalewka czosnkowa z ziołami

Nalewka czosnkowa z ziołami

Lato dawno już minęło, zatem czas na wzmocnienie organizmu i przygotowanie się na jesienno-zimowe dni. Poniższa nalewka czosnkowa z ziołami wg receptury Ojca Grzegorza Sroki pozwoli Ci zapobiec przeziębieniom oraz schorzeniom układu oddechowego. Dzięki zawartym w niej składnikom działa również bakteriobójczo, przeciwgrzybiczo, przeciwzakrzepowo, wspomaga trawienie, reguluje przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Nalewka czosnkowa z ziołami to nie tylko profilaktyka – to także bardzo skuteczny i naturalny lek.

Nalewka czosnkowa z ziołami – składniki

  • 250 g polskiego czosnku (chiński czy też innego pochodzenia zdecydowanie odpada),
  • 220 ml spirytusu 96%,
  • 80 ml przegotowanej wody (najlepiej źródlanej),
  • ziele tymianku – 1 łyżeczka,
  • owoc kopru – 1 łyżeczka,
  • owoc anyżu – 1 łyżeczka,
  • propolis (kit pszczeli) – 1 łyżeczka.

Przygotuj również gazę, 2 szklane słoje litrowe oraz ciemną butelkę.

Nalewka czosnkowa z ziołami – sposób wykonania

Obrany czosnek przeciśnij przez praskę i od razu wrzuć do słoika. Zalej go spirytusem (110 ml), a następnie dodaj 40 ml przegotowanej i ostudzonej wody. Do tego dodaj po 1 łyżeczce suszonych ziół – kopru, anyżu, tymianku oraz 1 łyżeczkę propolisu. Zakręć słoik, wymieszaj zawartość i odstaw na 14 dni w ciemne i chłodne miejsce.

Po 14 dniach przecedź nalewkę przez gazę, a odciśnięty czosnek przełóż do słoika. Przecedzoną nalewkę przelej do słoika, zakręć i włóż do lodówki. Odciśnięty czosnek ponownie zalej spirytusem (110 ml), a następnie dodaj przegotowaną i ostudzoną wodę (40 ml). Wymieszaj i odstaw na 5 dni do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.

Po 5 dniach czosnek przecedź przez gazę dobrze odciskając. Powstały płyn połącz z częścią nalewki, którą przechowywałeś w lodówce. Wymieszaj i przelej całość do butelki z ciemnego szła. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nalewka czosnkowa z ziołami – stosowanie

Profilaktycznie stosuj 1 łyżeczkę dziennie do herbaty. W trakcie przeziębień i grypy zwiększ ilość do 1 łyżeczki 3-4 razy dziennie. Przed użyciem wstrząśnij.

Nalewkę można standardowo przechowywać przez 3 lata. Po tym czasie ulatniają się składniki aktywne biologicznie.

Kilka słów o składnikach

  • Czosnek – doceniano go już w starożytnym Egipcie. Był tak cenny dla Egipcjan, że często używano go jako zapłaty (zastępował pieniądze). Czosnek znany jest jako naturalny antybiotyk, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzakrzepowo, wspomaga trawienie, a także zwalcza pasożyty układu pokarmowego.
  • Tymianek – działa wykrztuśnie, odkażająco i ściągająco. Pobudza wydzielanie śluzu z oskrzeli, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu, stąd jego zastosowanie w schorzeniach górnych dróg oddechowych.
  • Koper – stosowany w zaburzeniach trawiennych (bóle żołądka, jelit, wzdęcia, biegunki, złe trawienie) oraz w schorzeniach górnych dróg oddechowych jako łagodny środek wykrztuśny.
  • Anyż – działa wykrztuśnie, wiatropędnie i rozkurczowo. Stosowany w chorobach dróg oddechowych (przewlekłe nieżyty oskrzeli i gardła, suchy kaszel, astma), w zaburzeniach trawiennych, przy zaparciach z towarzyszącymi bólami brzucha i wzdęciami.
  • Propolis – ma bardzo szerokie działanie, m.in. przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Stymuluje pracę układu odpornościowego, regeneruje i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie wszystkich narządów wewnętrznych.

Ja już zrobiłam swoją nalewkę wg powyższej receptury. Teraz Twoja kolej – zadbaj o siebie, aby mieć ZDROWIE DOSKONAŁE! 🙂

Z innych nalewek polecam Ci również nalewkę z kasztanów, która jest skutecznym środkiem na bóle reumatyczne, zbite mięśnie, popękane naczynka, żylaki oraz nieżyt żołądka i jelit.

Opracowano na podstawie:

Telewizja dla Zdrowia, Kuchnia Ojca Grzegorza