Morwa biała na cukier i otyłość

Morwa biała na cukier i otyłość

Morwa biała (łac. Morus alba) od wielu lat jest ceniona ze względu na swoje zdolności obniżania poziomu cukru we krwi oraz zapobiegania otyłości. Istnieje wiele badań naukowych potwierdzających jej lecznicze właściwości. Cenne związki zawarte są zarówno w liściach, jak i w owocach, jednak to głównie liście są w lecznictwie wykorzystywane. Morwa wywodzi się z Chin, gdzie sadzi się ją – i tu ciekawostka – przede wszystkim jako pokarm dla jedwabnika morwowego, który produkuje drogocenny jedwab.

Morwa biała – podstawowe informacje

Kilkadziesiąt lat temu drzewa morwy białej można było spotkać bez trudu. Najczęściej rosły w parkach, na zieleńcach i w pobliżu domostw. Dzisiaj są rzadkością, ale zainteresowanie morwą jest na tyle duże, że można kupić jej sadzonki.

Morwa biała pochodzi z Chin, a jej liście są przede wszystkim pokarmem dla jedwabnika morwowego, nocnego motyla produkującego nici jedwabiu. Do Europy morwa trafiła w XI wieku. Drzewo morwy ma szeroką koronę i osiąga wysokość nawet 20 metrów. Posiada szerokie, połyskujące, jasnozielone liście i owoce w kolorze białym, ciemnowiśniowym lub prawie czarnym. Owoce są bardzo smaczne i słodkie, a z wyglądu przypominają jeżyny.

Morwa biała – właściwości lecznicze

Zarówno owoce, jak i liście morwy wykazują cenne właściwości lecznicze. Owoce zawierają m.in. kwasy organiczne (np. jabłkowy, cytrynowy), kumaryny, garbniki, flawonoidy, witaminę C, witaminy z grupy B oraz dużo potasu i żelaza (dlatego zalecane są osobom z anemią). Ze względu na obecność antocyjanów, najbardziej wartościowe są owoce o kolorze ciemnym, prawie czarnym. Właśnie z tych najciemniejszych owoców robi się domowe lecznicze przetwory, które wykorzystuje się np. jako lek wykrztuśny i przeciwkaszlowy. Owoce morwy można też suszyć na słońcu, a następnie robić z nich proszek i dodawać do chleba. Tak się robi w Kurdystanie – mieszkańcy w ten sposób podnoszą wartość odżywczą pieczywa.

W liściach morwy największa moc

Głównym surowcem leczniczym są jednak liście morwy. Gromadzą one w sobie wiele cennych związków leczniczych, w tym m.in. flawonoidy (np. kwercetynę), kwasy fenolowe, aminokwasy oraz alkaloidy. Liście morwy cenione są przede wszystkim za zdolność obniżania poziomu cukru we krwi oraz zwalczania otyłości. Zawierają związki, które blokują enzymy odpowiedzialne za trawienie cukrów złożonych w jelicie cienkim. Stosowanie wyciągu z liści powoduje opóźnione wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, co przekłada się bezpośrednio na obniżenie jej poziomu we krwi. Jest to ważna informacja dla osób chorych na cukrzyce typu 2, a przy tym otyłych, u których poziom glukozy we krwi gwałtownie rośnie po spożyciu posiłków zawierających skrobię (ziemniaki, makarony, pieczywo, kasze itp.).

Dzięki obecności flawonoidów (szczególnie kwercetyny) zostaje ograniczona aktywność enzymu odpowiedzialnego w organizmie za tworzenie sorbitolu z nadwyżki glukozy we krwi. Jeśli w organizmie jest zbyt dużo sorbitolu, może dojść do rozwoju chorób nerek, układu nerwowego lub oczu (ryzyko to jest szczególnie duże u diabetyków).

Stopniowe uwalnianie glukozy do krwi zmniejsza również ryzyko przyswajania jej przez komórki tłuszczowe, a więc mamy do czynienia z mniejszym ryzykiem przyrostu tkanki tłuszczowej.

Wyciąg z liści morwy przyczynia się również do redukcji poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi, co ma ogromne znaczenie nie tylko w przypadku ludzi otyłych i chorych na cukrzycę, ale również cierpiących na choroby układu krążenia.

Skuteczność potwierdzona badaniami

Od wielu lat prowadzane są badania nad morwą białą. Są to badania głównie na zwierzętach, jednak coraz więcej pojawia się analiz przeprowadzonych na ludziach. Poniżej kilka przykładów badań potwierdzających skuteczność morwy białej:

  • Liście morwy białej zawierają składniki biologicznie czynne, które działają przeciw otyłości badanie przeprowadzone na Central South University w Changsha, Chiny.
  • Mieszanka ziołowa z morwy białej, melisy lekarskiej i bylicy włosowatej ogranicza przyrost masy ciała, redukuje tłuszcz trzewny, hamuje gromadzenia się tłuszczu w wątrobie, obniża poziomu glukozy we krwibadanie nr 1, badanie nr 2, badanie nr 3 przeprowadzone na Mokwon University w Daejeon, Korea Południowa.
  • Morwa biała wykazuje skuteczność w leczenia cukrzycy i otyłościbadania przeprowadzone przez Korea Research Institute of Chemical Technology (KRICT), Korea Południowa.
  • Morwa biała obniża poziom glukozy we krwi, normalizuje metabolizm i może poprawić funkcje trzustki poprzez hamowanie odpowiedzi zapalnej i łagodzenie stresu oksydacyjnego w tkance trzustkibadania przeprowadzone przez Guigang City People’s Hospital, Chiny.
  • Ekstrakt z liści morwy obniża poziom glukozy we krwi na czczo u chorych na cukrzycę typu 2badania przeprowadzone przez Shimane Institute for Industrial Technology, Japonia.
  • Ekstrakt z liści morwy zmniejsza insulinooporność, zapobiega otyłości i może opóźnić lub zapobiec pojawieniu się cukrzycy typu 2badania przeprowadzone przez Graduate School of Human Health Science, University of Nagasaki, Japonia.

Mieszanka ziołowa na obniżenie poziomu cukru

Morwę białą dobrze jest łączyć z różnymi ziołami o podobnym działaniu, czyli obniżającym poziom cukru we krwi. Do takich ziół należą m.in. mniszek lekarski, pokrzywa zwyczajna, borówka czernica, szałwia lekarska czy też znana wszystkim bazylia (chorzy na cukrzycę powinni ją często dodawać do potraw). Warto pamiętać, że zioła w mieszankach działają skuteczniej niż w pojedynkę.

Poniższa mieszanka ziołowa obniża poziom cukru we krwi, usuwa z organizmu szkodliwe metabolity, zmniejsza apetyt i chęć na słodycze (istotne w kontekście odchudzania) oraz chroni nerki przed nefropatią cukrzycową, którą wywołuje hiperglikemia (zwiększone stężenie glukozy we krwi). Oto składniki:

  • 1 szklanka liści morwy białej,
  • 1/2 szklanki liści pokrzywy,
  • 1/2 szklanki rozkruszonego korzenia mniszka lekarskiego.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, trzymać w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku. 1 łyżkę mieszanki zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 15-20 minut, następnie odcedzić płyn. Napar należy pić 3 razy dziennie około 15 minut przed posiłkami (śniadaniem, obiadem i kolacją).

Podsumowanie

Morwa biała to jeden ze skutecznych i naturalnych sposobów radzenia sobie z insulinoopornością, cukrzycą i otyłością. W aptekach można znaleźć wiele różnych suplementów zawierających morwę, jednak większość jest wątpliwej jakości. Najczęstszym zarzutem jest niska skuteczność aptecznych preparatów. Jeżeli jednak już sięgamy po kapsułkowy suplement, to warto wybrać taki, który zawiera standaryzowany wyciąg z liści morwy. Tylko wtedy możemy mieć gwarancję właściwego efektu leczniczego. Najbardziej polecam suszone liście i łączenie ich z innymi ziołami. Trzeba natomiast pamiętać, że morwa nie zadziała od razu jak tabletka, natomiast jej dłuższe i regularne stosowanie przyniesie lepsze od zażywania tabletek rezultaty. I co najważniejsze bez skutków ubocznych. Pamiętajcie jednak, że zawsze przed rozpoczęciem kuracji ziołowej należy skonsultować się z lekarzem, dietetykiem zajmującym się ziołolecznictwem lub fitoterapeutą.

Opracowano na podstawie:

  1. Nowak Z.T., Zioła, które podbiły medycynę, Wydawnictwo AA, Kraków 2015
  2. Nowak Z.T., Ziołowy poradnik chorego na cukrzycę, Fundacja „Nasza Przyszłość”, Szczecinek 2014
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25128426
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21554004
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21449830
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18023310
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19330910
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23566811
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648552
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22118756