Idealnie byłoby nie brać żadnych leków, jednak czasami jest to konieczność. Należy wtedy pamiętać, że leki wchodzą w interakcje nie tylko z ziołami czy z innymi lekarstwami, ale również z żywnością i suplementami. Interakcje leków z żywnością i suplementami zachodzą, ponieważ zarówno leki, jak i zioła, suplementy czy żywność zawierają składniki aktywne biologicznie. Dlatego też w przypadku, kiedy są równocześnie podawane, może dochodzić do wystąpienia ich wzajemnego oddziaływania na siebie. Prawdopodobieństwo interakcji rośnie proporcjonalnie do liczby przyjmowanych jednocześnie leków – w przypadku 4 leków wynosi 38%, natomiast w przypadku 7 leków wzrasta aż do 82%. Najczęściej dochodzi do zmniejszenia albo zwiększenia dostępności biologicznej leku, czyli zmniejszenia lub zwiększenia wchłaniania.
Produkty zmniejszające wchłanianie leków
Niektóre produkty spożywcze powodują zmniejszenie stężenia leku we krwi nawet o 50-70% i tym samym zmniejszają skuteczność jego działania. I tak oto:
- mleko i produkty mleczne, a dokładniej wapń zawarty w tych produktach, zmniejszają wchłanianie antybiotyków (m.in. tetracykliny),
- błonnik pokarmowy (otręby, płatki owsiane) obniża wchłanianie leków antydepresyjnych i leków na bazia naparstnicy stosowanych w leczeniu chorób serca (Digoxin, Bemecor),
- dodatki do żywności (skrobia kukurydziana, kazeiniany) zaburzają wchłanianie leków przeciwarytmicznych i przeciwdrgawkowych na bazie fenytoiny (stosowana głównie jako lek przeciwpadaczkowy i w wybranych przypadkach zaburzeń rytmu serca),
- herbata za sprawą tanin zmniejsza wchłanianie żelaza,
- heterocykliczne aminy, powstające wskutek smażenia mięsa, obniżają stężenie leków stosowanych w leczeniu astmy nawet o 50%,
- produkty bogate w witaminę K (brokuły, brukselka, kalafior, sałata, szpinak, jajka, wątróbka) wchodzą w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, które są antagonistami witaminy K (działają przeciwstawnie); dochodzi wtedy do zmniejszenia działania leków, a to grozi m.in. zakrzepicą.
Tłuszcz a wchłanianie leków
Tłuszcz zawarty w pokarmach, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, może zwiększać stężenie leku we krwi od 40 do nawet 300%, a to z kolei powoduje różne skutki uboczne. Przykładowo:
- leki przeciwgrzybicze + tłuszcz = ból głowy, kaszel, zmiany skórne,
- leki przeciwpasożytnicze + tłuszcz = suchość śluzówek, bezsenność,
- leki psychotropowe + tłuszcz = zaburzenia świadomości i snu, napady drgawek,
- preparaty teofiliny stosowane w leczeniu astmy + tłuszcz = tachykardia (częstoskurcz, przyspieszenie akcji serca powyżej 100 uderzeń na minutę), hipotonia (niedociśnienie), zaburzenia rytmu serca,
- beta-adrenolityki stosowane w chorobach układu sercowo-naczyniowego + tłuszcz = bradykardia (rzadkoskurcz, serce wykonuje mniej niż 50 skurczów na minutę).
Interakcje leków z żywnością – grejpfrut
Bardzo wiele leków wchodzi w interakcje z grejpfrutem. Składniki soku grejpfrutowego i składniki wielu leków są metabolizowane przez ten sam cytochrom w wątrobie. Jeśli cytochrom jest zajęty metabolizowaniem składników zawartych w grejpfrucie czy soku grejpfrutowym, to stężenie leku, który musi czekać na swoją kolej do metabolizowania, może wzrastać od 3 do 12 razy. To może powodować bardzo poważne następstwa zdrowotne. Leki, które najczęściej wchodzą w interakcje ze składnikami soku grejpfrutowego, to:
- statyny (obniżają poziomu cholesterolu) – wskutek interakcji może dojść do uszkodzenia mięśni, biegunki, zmęczenia mięśni, świądu skóry, zaburzeń ostrości widzenia, uszkodzenia wątroby,
- blokery kanału wapniowego (hamują napływ wapnia do komórek, stosowane w chorobach sercowo-naczyniowych) – tu pojawia się ryzyko wystąpienia bradykardii i bólu głowy,
- leki przeciwhistaminowe (stosowane w alergiach, astmie oskrzelowej) – efektem połączenia z grejpfrutem może być niewydolność układu krążeniowo-oddechowego,
- leki immunosupresyjne (stosowane po przeszczepach oraz w niektórych chorobach autoimmunologicznych) – tu z kolei pojawia się drżenie kończyn, choroby mięśni i wzrost ciśnienia tętniczego z drgawkami.
Na dzień dzisiejszy nie wiadomo jak wiele leków może wchodzić w interakcje z grejpfrutem. Najbezpieczniej jest zachować co najmniej 4-godzinny odstęp pomiędzy spożyciem grejpfruta, a zażyciem jakiegokolwiek leku.
Interakcje leków z żywnością – tyramina
Tyramina to organiczny związek chemiczny występujący zarówno w produktach zwierzęcych, takich jak sery, salami, ryby, wątroba wołowa i kurza, jak i roślinnych – awokado, banany, figi. Połączenie jej z niektórymi lekami antydepresyjnymi lub przeciwgruźliczymi prowadzi do wystąpienia takich działań niepożądanych, jak gwałtowny wzrost ciśnienia krwi, kołatanie serca, ból głowy, nudności, wymioty.
Interakcje leków z suplementami
Poniżej kilka przykładów jak witaminy i składniki mineralne oraz niektóre leki mogą na siebie nawzajem oddziaływać:
- inhibitory pompy protonowej (leki zobojętniające sok żołądkowy, stosowane w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy) mogą zmniejszać wchłanianie witaminy B12 i żelaza, a to może skutkować niedokrwistością,
- wapń zażywany łącznie z tetracykliną i jej pochodnymi powoduje osłabienie wchłaniania leku,
- duże dawki wapnia podawane jednocześnie z digoksyną (lek nasercowy) mogą nasilać jej działanie i prowadzić do poważnych zaburzeń rytmu serca,
- kwas foliowy i witamina B6 w połączeniu z lekami przeciwpadaczkowymi (fenobarbital, fenytoina) powodują osłabienie działania leków,
- witamina E podawana z lekami przeciwzakrzepowymi (warfaryna, acenocumarol) powoduje sumowanie się efektu przeciwzakrzepowego, występuje wtedy większe ryzyko krwawienia,
- witamina K obniża działanie leków przeciwzakrzepowych (warfaryna, acenocumarol) i dochodzi do powstania zakrzepów,
- beta-karoten w połączeniu z alkoholem (nawet wypitym okazjonalnie) to znacznie większe ryzyko uszkodzenia wątroby,
- wapń, żelazo i cynk zmniejszają wchłanianie antybiotyków, których substancją czynną są chinolony.
Podsumowanie
Aby uniknąć interakcji leków z żywnością i suplementami, trzymaj się poniższych zasad:
- Czytaj ulotki dołączone do leków, ewentualnie zapytaj o interakcje lekarza lub farmaceutę.
- Leki popijaj czystą wodą (pełną szklanką), ponieważ herbata, kawa, mleko czy soki wpływają na ich wchłanianie. Woda powinna być letnia, ponieważ gorąca temperatura płynu może zmniejszyć skuteczność leków.
- Nie mieszaj leku z posiłkiem, najlepiej zażyj lek 2 godziny przed lub 2 godziny po jedzeniu. Chyba że lekarz zaleci inaczej lub jest tak wyraźnie napisane w ulotce.
- Nie zażywaj suplementów w tym samym czasie co leki.
- Gdy bierzesz leki, nie pij alkoholu.
Opracowano na podstawie:
1. Materiały ze szkolenia „Problemy żywieniowe seniorów. Interakcje leków z żywnością”, Instytut Żywności i Żywienia, styczeń 2018, Magdalena Siuba-Strzelińska, Iwona Sajór, Sylwia Gugała-Mirosz
1 Trackback / Pingback
Komentowanie jest wyłączone.