Jak zrobić nalewkę z kasztanów?

Jak zrobić nalewkę z kasztanów?

Kasztanowiec to pospolite drzewo parkowe, które dostarcza nam 3 surowców leczniczych – korę, kwiaty i owoce, czyli popularne kasztany. Nalewkę można zrobić z owoców i/lub kwiatów. Niektóre źródła podają, że do tego celu powinno się wykorzystywać niedojrzałe owoce kasztanowca, inne natomiast mówią, że dojrzałe również są zalecane. Nalewka z kasztanów stosowana zewnętrznie łagodzi bóle reumatyczne i poprawia krążenie krwi (zalecana przy schorzeniach stawów, żylakach, pajączkach na nogach i obrzękach), a wewnętrznie uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, co zapobiega ich pękaniu (borykają się z tą dolegliwością osoby z cerą naczynkową).

Jak zrobić nalewkę z kasztanów?

  1. Kasztany (ja w tym roku wykorzystałam dojrzałe owoce) umyj, osusz i pokrój w plasterki lub na drobne kawałki.
  2. Wrzuć je do litrowego słoja (w takiej ilości, aby zapełniły prawie cały słój) i zalej wódką tak, aby przykryła kasztany (opcjonalnie możesz dodać garść lub dwie suszonych kwiatów kasztanowca).
  3. Słój dobrze zakręć i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni.
  4. Przez ten czas co 2-3 dni potrząśnij słojem, aby zawartość dobrze się wymieszała.
  5. Po upływie 30 dni przecedź zawartość przez gazę do wyparzonej, ciemnej butelki i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zastosowanie nalewki z kasztanów

Zewnętrzne (smarujemy dane miejsca 3-4 razy dziennie):

  • bóle reumatyczne,
  • zbite mięśnie,
  • bóle korzonków,
  • popękane naczynka,
  • żylaki,
  • cellulit.

Wewnętrzne (pijemy 3 razy dziennie po 5-10 kropli rozcieńczonych w kieliszku wody):

  • żylaki (również hemoroidy),
  • pękające naczynka,
  • nieżyt żołądka lub jelit.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*