Gluten – jeść, czy nie jeść?

Gluten - jeść, czy nie jeść?

Kto się nie rozwija, ten się cofa – kolejna porcja wiedzy przyswojona 🙂 Szkolenie dotyczące pracy z pacjentami z chorobami autoimmunologicznymi potwierdziło coś, co już dawno chodziło mi po głowie. I właśnie tym chciałabym się z Wami dzisiaj podzielić. Mianowicie…

GLUTEN – eliminować z diety, czy też nie?

Od dłuższego czasu bardzo modne są diety bezglutenowe, na które przechodzą również osoby zdrowe. Wykluczenie z diety glutenu u osób chorych na celiakię jest jak najbardziej zasadne – gluten doprowadza u nich do zaniku kosmków jelitowych. I tu nie mamy żadnych wątpliwości. Co natomiast z pozostałymi chorobami autoimmunologicznymi? Otóż nie ma jednoznacznego stanowiska czy gluten szkodzi, czy też nie. U jednego chorego gluten będzie wywoływał reakcję autoimmunologiczną, u innego nie. Na pewno warto go ograniczyć, ale czy od razu eliminować całkowicie? Doświadczenie pokazuje, że jest to kwestia bardzo indywidualna. W pierwszej kolejności warto wprowadzić dietę przeciwzapalną. Często już to wystarcza. Jeżeli natomiast objawy chorobowe nadal będą się utrzymywać, w kolejnym kroku próbujemy odstawić gluten.

Czy zatem osoby całkiem zdrowe powinny być na diecie bezglutenowej? Moim zdaniem nie, natomiast warto gluten ograniczyć.

Powyższa treść pochodzi z mojego profilu na FB. Jeśli Ci się spodobała, to świetnie! Polub ją, skomentuj lub udostępnij. Wystarczy, że klikniesz w poniższe zdjęcie, które przekieruje Cię do Facebooka. Z góry dziękuję 🙂

Kto się nie rozwija, ten się cofa – kolejna porcja wiedzy przyswojona 🙂 Szkolenie dotyczące pracy z pacjentami z…

Opublikowany przez Zdrowie Doskonałe – Małgorzata Zychalska Sobota, 20 października 2018

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*